Familia si caldura unui camin inseamna pentru cei mai multi oameni un loc de refugiu din calea suferintei psihice si spirituale. Este motivul pentru care majoritatea pacientilor prefera sa fie ingrijiti acasa, intr-un cadru apropiat in care isi pot desfasura in continuare macar o parte din activitatile zilnice.

In plus, boala este mai greu de suportat departe de cei dragi si de atmosfera calda, familiara a caminului. Pe de alta parte, a ingriji un bolnav incurabil care are nevoie de atentie continua inseamna a schimba radical rutina zilnica.

CUM FUNCTIONEAZA INGRIJIREA LA DOMICILIU?

Pacientii si familiile lor se pot adresa direct Fundatiei Hospice Casa Sperantei insa, o mare parte dintre bolnavii incurabili in stadii avansate nu stiu ca pot apela la serviciile noastre si nu cunosc beneficiile pe care ingrijirea paliativa le poate aduce. Traseul lor incepe de la medicul de familie care ii indruma apoi spre specialistii din spitalele si policlinicile publice.

Din acest punct, oricare dintre colegii din sistemul public de sanatate va indruma pacientul, atunci cand este cazul, spre Hospice Casa Sperantei.

In momentul in care pacientii sau apartinatorii lor se prezinta la sediul nostru cu actele necesare, solicitand ingrijirea la domiciliu, sunt luati in evidenta, urmand ca, in cel mai scurt timp posibil, echipele noastre sa inceapa vizitele la domiciliu a caror frecventa va fi stabilita in functie de necesitatile de ingrijire.

Prima vizita este facuta de medic pentru a evalua starea pacientului si a stabili planul de tratament. Vizitele urmatoare, fie ale medicului, fie ale asistentului medical, se stabilesc impreuna cu pacientul si familia. In plus, ori e cate ori este nevoie, bolnavii si familiile lor vor primi sprijin din partea asistentului social, a psihologului sau a preotului, in functie de disponibilitatea si convingerile religioase ale pacientilor si ale membrilor familiei.

Vizitele la domiciliu urmaresc de fapt imbunatatirea calitatii vietii bolnavului prin alinarea suferintei fizice, psihice si spirituale. Medicii si asistentii administreaza tratamentul care controleaza simptomele si alina durerea, ingrijesc stomele si escarele, instruiesc familia cu privire la modul in care trebuie asistat bolnavul si comunica in permanenta cu pacientul despre evolutia bolii si optiunile de tratament, asistentul social se ocupa de obtinerea drepturilor legale pentru familie si pacient, psihologul ofera consiliere psiho-emotionala iar preotul, suport spiritual.