Cele mai mari organizații neguvernamentale din domeniul medico-social semnează împreună Decalogul pentru Sănătate: un apel către partidele politice și guvern pentru 10 reforme concrete în sistemul medical românesc.
Decalogul pentru Sănătate solicită clasei politice și autorităților implementarea, până la finalul anului 2021, a zece reforme concrete care vor aduce îmbunătățiri în viața tuturor beneficiarilor sistemului medical din România. Măsurile propuse sunt disponibile pe www.decalogsanatate.ro , unde alte organizații și persoane se pot alătura semnând apelul.
Decalogul pentru Sănătate este semnat de următoarele organizații inițiatoare: Observatorul Român de Sănătate, Asociația Dăruiește Viață, Asociația Salvați Copiii, HOSPICE Casa Speranței, Fundația Romanian Angel Appeal, Fundația Estuar, World Vision Romania, Asociația Inima Copiilor, Asociația Dăruiește Aripi, Asociația Zi de Bine, Caravana cu Medici, Asociația Națională de Îngrijiri Paliative. Mai multe organizații nonguvernamentale active în domeniul medico-social au fost invitate să semneze Decalogul pentru Sănătate.
Organizațiile semnatare vor monitoriza periodic angajamentele autorităților și îndeplinirea măsurilor solicitate în Decalogul pentru Sănătate. Rezultatele acestor monitorizări vor fi publicate transparent, la intervale regulate și prezentând factual evoluția sau involuția acestora, indiferent de orientarea politică a guvernului aflat în funcție la acel moment.
Printre acțiunile solicitate se numără: depolitizarea funcțiilor de management din sistemul medical, susținerea reală a programelor care cresc accesul pentru categoriile vulnerabile, întărirea politicilor de sănătate pentru copii, un plan multianual de investiții în sănătate, finanțări ale programelor naționale acordate pe baza dovezilor științifice, reformarea drastică a sistemului de control al calității serviciilor medicale, creșterea finanțării sănătății cu 1% din PIB anual, stoparea crizelor de medicamente, instituționalizarea reală a principiilor medicinei bazate pe dovezi și reformarea rezidențiatului.
România are nevoie de o strategie națională de sănătate asumată transpartinic și care să includă obiective realiste, concrete, care să reflecteze direct nevoile reale de sănătate și de protecție financiară, se mai precizează în Decalogul pentru Sănătate.