Proiectul de lege privind combaterea spălării banilor a fost aprobat astăzi în Camera Deputaţilor, for decizional. Deși suntem de acord cu acest proiect de lege care transpune o mult-așteptată directivă Europeană (Directiva Europeană 849 din 2015 împotriva spalării banilor), HOSPICE Casa Speranței condamnă adoptarea prevederii care nu aduce niciun beneficiu real societății civile și sufocă mediul ONG, dar mai ales aduce un mare deserviciu celor care trec prin cel mai greu moment al vieții lor: pacienții incurabili.

Legea, în forma sa actuală, obligă asociațiile și fundațiile să raporteze datele personale ale celor care participă la orice fel de activitate organizată de ONG-uri (în situație de neconformare, ONG-ul poate fi dizolvat).

În cazul HOSPICE, această obligativitate de raportare la fiecare șase luni se transpune în publicarea datelor personale ale copiilor și ale adulților care beneficiază gratuit de serviciile HOSPICE și, astfel, la încălcarea initimității și a confidențialității acestora.

Considerăm că legea, în forma în care se regăsește acum, este nu doar o amenințare la adresa bunei desfășurări a activităților ONG-urilor cu impact major în viața comunității, dar și o încălcare a vieții private și a confidențialității medic-pacient a mii de copii și adulți care înfruntă un diagnostic incurabil.

Subliniem că ONG-urile sunt deja subiectul diverselor raportări. Fundația HOSPICE Casa Speranței a oferit, de-a lungul celor 26 de ani de existență, servicii de îngrijire paliativă gratuite pentru peste 26.000 de copii și adulți cu boli incurabile, precum și pentru familiile acestora, dovedind în toată aceasta perioadă integritate și transparență completă.


Despre HOSPICE Casa Speranței

HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip.

Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 26 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 26.000 de copii și adulți cu boli incurabile.

 HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.

Poți sprijini pacienții HOSPICE și cauza îngrijirii paliative cu o donație ( https://www.hospice.ro//doneaza/ ).

Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro. Ne găsiți pe Facebook și pe Instagram , iar pe Youtube puteți afla povestea HOSPICE și istoria îngrijirii paliative în România.