Generozitatea Prințesei Marina Sturdza, sub patronajul căreia rețeaua international Hospices of Hope și-a desfășurat activitatea, nu cunoaște margini. Prințesa Marina Sturdza și-a dedicat, cu inegalabilă discreție, eleganță și perseverență, mare parte a vieții pentru a-i ajuta pe alții. Un model de generozitate și nobelețe, a investit substanțial în servicii de îngrijiri paliative pentru persoanele diagnosticate cu boli incurabile și continuă să facă bine și după trecerea sa în neființă.
Lucrări de artă contemporană, piese de artă decorativă de epocă, piese vestimentare create de designeri celebri şi bijuterii şi alte obiecte care au aparţinut Prinţesei Marina Sturdza vor fi licitate pe 24 aprilie, la casa Artmark.
Licitaţia cuprinde obiecte de valoare şi de suflet ale Prinţesei Marina Sturdza şi, aşa cum şi-a dorit, toate fondurile strânse în urma acestei licitaţii vor fi direcţionate către fundaţiile sprijinite de aceasta în timpul vieţii, prinre care și Hospices of Hope.
Cea mai valoroasă piesă din licitaţia caritabilă este tabloul „Coloană”, de Horia Bernea, estimat la 2.500 – 3.500 de euro. Un pandantif din aur ornat cu cifrul lui Carol I, diamante şi email, are valoare estimativă de 2.000 – 3.000 de euro, iar un paravan cu decoruri florale de inspiraţie flamandă (ulei pe pânză), între 1.000 şi 1.500 de euro.
Cele 139 de loturi pot fi vizionate momentan online, iar expoziţia licitaţiei se deschide pe 11 aprilie, ora 19:30, la Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă. Detalii pe artmark.ro
Prinţesa Marina Sturdza, descendentă a două vechi familii de domnitori, Sturdza şi Suţu, s-a stins pe 22 octombrie, la reședința sa din New York, după o lungă luptă cu boala, pe care a dus-o, cu demnitatea ce o caracteriza, până în ultima clipă a vieții sale. Sufletul Prințesei Marina Sturdza îmbogățea pe oricine întâlnea și noi, echipa HOSPICE Casa Speranței, credem că va continua să facă asta pe oriunde va mai merge.
Citește și Să ne amintim de Marina Sturdza, Prințesa Speranței
“Cred în bunătatea străinilor. La fel ca mulți, îmi datorez viața bunătății străinilor. Dacă mă aflu aici să vorbesc cu tine în seara asta și am reușit să cresc în societățile din Elveția și Canada și mai târziu să mă întorc în țara mea de origine, România, este doar datorită bunătății străinilor, a oamenilor pe care nu i-am întâlnit niciodată și care nu m-au întâlnit niciodată. Oamenii care erau dispuși să-și riste poziția și viața pentru a ajuta un copil de trei ani să fugă în siguranță de regimul comunist care sechestrase deja pe toată lumea din familia mea. Nu am întâlnit niciodată acei oameni, dar îi voi uita niciodată.
Bunătatea străinilor și grija și compasiunea față de cei care au nevoie este adesea ceea ce face ca aceasta să fie o lume civilizată. Cei mai mulți dintre noi sperăm să ducem o viață productivă și utilă și să presupunem că se va termina cu demnitate și fără durere. Dar nu este întotdeauna așa în Europa de Est. Nu vom putea niciodată să ajutăm fiecare bărbat, femeie și copil aflat în primejdie, dar este în puterea noastră să îi ajutăm pe copii și pe cei care îi îngrijesc să facă din prezent un timp mai bun“ – Marina Sturdza.