Balul Edelweiss – cel mai important eveniment de strângere de fonduri al anului organizat de HOSPICE Casa Speranței, aflat la a 20-a ediție – a avut loc pe 26 mai, în elegantul restaurant Flavours in the Garden al Clubului Diplomat.

A fost o seară cu artă și fapte bune în beneficiul miilor de copii și adulți care înfruntă un diagnostic incurabil și care sunt printre cei mai afectați în pandemie: îngrijirea de care au nevoie este amânată sau chiar anulată, sunt externați și trimiși acasă, fără niciun fel de sprijin. Pentru ei și pentru familiile lor, HOSPICE este de cele mai multe ori singura alternativă pe care o mai au.

Peste 300.000 de euro s-au strâns în cadrul Balului Edelweiss, sumă cu ajutorul căreia HOSPICE Casa Speranței va oferi servicii de îngrijire paliativă gratuită, la cele mai înalte standarde, atât în cele două spitale ale organizației, cât și în ambulatoriu și la domiciliile pacienților prin echipele interdisciplinare de home care.

“Anul 2020 a fost greu, inclusiv pentru mediul ONG, cu multe provocări, pe care iată că le vedem continuând. Cei mai afectați au fost însă pacienții noștri, care au nevoie de noi, poate mai mult ca oricând. Listele de așteptare sunt cumplit de lungi, iar unele cazuri sunt dramatice, nu putem să îi abandonăm pe acești oameni! Echipele noastre medicale au oferit permanent pacienților și familiilor lor sfaturi, indicații terapeutice și consiliere psiho-emoțională prin telefon sau aplicații video, iar când simptomele n-au mai putut fi controlate astfel, pacienții au fost îngrijiți la domiciliu sau internați în cele două spitale HOSPICE, care au rămas deschise, ca până acum, 24/24.

Nu am fi reușit fără sprijinul celor care cred în cauza îngrijirii paliative. Sunt onorată să anunț, cu acest prilej, că datorită celor care ne sprijină și ne sunt alături, HOSPICE Casa Speranței a deschis în București, începând cu luna mai, o echipă de îngrijire la domiciliu pentru copiii cu un diagnostic rar sau care le amenință viața. Este prima si singura echipă din București care are grijă de copiii incurabili și de familii la ei acasă, deși doar în Capitală și în împrejuri există peste 5.000 de copii care se luptă cu o boală incurabilă. Paliația este o realitate în orice sistem de sănătate și în orice societate, nu ține cont de COVID sau de alte etape diverse, iar pacienții incurabili au în continuare nevoie urgentă de noi. Vă mulțumim și vă suntem recunoscători pentru sprijin și pentru generozitate”, a declarat Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței.

Artă și fapte bune

Balul Edelweiss, prezentat de Amalia Enache, s-a desfășurat sub patronajul Ambasadorului Marii Britanii în România, Excelenţa Sa Andrew Noble, Honorary Patron al Fundaţiei HOSPICE Casa Speranţei, respectând toate normele de igienă și protecție. De asemenea, printre invitații care au mai urcat pe scenă s-au aflat Anca Dragu, Preşedinte al Senatului din România și Dna. Doctor Diana Loreta Păun, consilier prezidențial în Departamentul de Sănătate Publică, care a transmis un mesaj din partea Administraţiei Prezidenţiale.

Regizorul şi coregraful Răzvan Mazilu – unul dintre cei mai importanţi artişti români ai momentului și susținător al HOSPICE – le-a oferit invitaților momentul artistic “Welcome to Burlesque”, interpretat de actorii Ana Bianca Popescu și Lucian Ionescu și balerina Bianca Patrichi.

Evenimentul a fost și un prilej pentru vizionarea, în premieră, a primelor imagini din filmul “Copacul Dorințelor: Amintiri din Copilărie“, un proiect complex de strângere de fonduri și primul lungmetraj caritabil din România care va apărea în curând în cinematografe. O parte din actorii din film au fost prezenți în sală, iar tânăra Maya Noel Predigner, actrița principală, a povestit invitaților despre provocările acestui film și despre cum a fost să dea o voce tuturor copiilor care înfruntă un diagnostic incurabil.

Balul Edelweiss a inclus și o licitație cu strigare condusă de Bryan Jardine, susţinător şi vechi prieten al HOSPICE Casa Speranţei, în urma căreia participanții şi-au putut adjudeca obiecte-unicat și experiențe inedite. Licitația fără strigare s-a desfășurat prin intermediul fișelor și online, pe site-ul HOSPICE.

Un alt moment important al serii a fost HOSPICE Champion Award, o distincţie pe care fundaţia o oferă în fiecare an unei personalităţi care se remarcă în sprijinirea activităţii HOSPICE. Fulga Dinu, Director Executiv Immofinanz, și Șefan Câlţia, unul dintre cei mai apreciați pictori contemporani români, au primit HOSPICE Champion Award la această ediție a evenimentului.

Fondurile strânse la Edelweiss Ball sunt dedicate asigurării de servicii gratuite pentru copiii și adulții care înfruntă o boală incurabilă. Datorită celor care cred în cauza HOSPICE, îngrijirea paliativă va juca un rol important atât în viețile celor cu un diagnostic incurabil, cât și în ale celor care le sunt alături.

Sponsorii evenimentului au fost: ImmoFinanz, Catena, Kaufland Romania, Carrefour Romania, Blue Space Technology, DS Smith, Leviatan, EIT Sucursala Forum Auto Importator Volvo Cars, Avison Young, Bristol Myers Squibb, Fundatia Globalworth,Global Vision, Heineken Romania, One United Properties, Pentalog, Portland Trust, Siemens, Signify Romania, Alexandrion, Coca Cola HBC.