Alteța Sa Regală Prințesa Dina Mired a Iordaniei a vizitat luni, 25 martie 2019, Spitalul de Îngrijire Paliativă cu servicii integrate din București al Fundației HOSPICE Casa Speranței. La eveniment, au participat, alături de numeroși susținători ai HOSPICE, Excelența Sa Andrew Noble, Ambasadorului Marii Britanii în România și Diana-Loreta Păun, consilier de Stat – Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, gazdă a evenimentului fiind Mirela Nemtanu – director executiv al fundației.

Dina Mired s-a întâlnit cu pacienții internați în unitățile cu paturi pentru copii și adulți, precum și cu cei aflați în centrele de zi, discutând totodată cu personalul medical și aflând de la aceștia detalii relevante despre îngrijirea paliativă și felul în care ajută organizația, de 27 de ani, persoanele diagnosticate cu boli incurabile. Întâlnirea dintre Alteța Sa și pacienți a fost plină de emoție și de căldură. Alteța Sa, mamă a unui supraviețuitor de cancer, i-a încurajat pe cei aflați în suferință și a petrecut câteva ore în compania acestora și a aparținătorilor. În centrul de zi pentru copii, micii pacienți ai HOSPICE i-au dăruit mici amintiri, obiecte hand-made, confecționate împreună cu voluntarii în timpul ședințelor de terapie.

„Cred că numele acestui loc, HOSPICE Casa Speranței,  se potrivește exact cu ceea ce am văzut. Am văzut un loc plin de speranță, plin de profesionalism, un personal și o atmosferă încântătoare. Îmi doresc cu adevărat ca un astfel de loc să poată fi un model nu doar pentru restul României, ci și pentru restul lumii. Ce m-a impresionat cel mai mult a fost atmosfera de bunătate, de dragoste, de căldură, de apropiere, de creare a unui acasă departe de acasă. Este ceva neprețuit”, a declarat Alteța Sa Regală Prințesa Dina Mired a Iordaniei.

„Îngrijirea paliativă este atât de importantă! Am fost martora stingerii din viață a mamei mele vitrege. Și, pentru că avem un bun serviciu de îngrijire paliativă la spitalul nostru, ea a putut petrece ultimele trei luni de viață acasă și este foarte important pentru familie să aibă acest tip de susținere. Știind că există o echipă medicală la care poți suna și care să poată veni zilnic sau să ne explice ce să facem, am putut să-i oferim șansa de a sta în propriul ei dormitor, printre cei dragi, și am putut ști că nu are dureri. Este mai presus de cuvinte ce a însemnat acest lucru pentru noi”, a mai afirmat invitata.

Dina Mired este președinta Uniunii Internaționale pentru Control al Cancerului (Union International for Cancer Control – UICC) și prima persoană de origine arabă aleasă în această poziție. UICC este cea mai mare organizație de luptă împotriva cancerului, cu peste 1100 de organizații membre în 177 de țări. Vizita la HOSPICE Casa Speranței a fost prilejuită de participarea la Forumul Global Drepturile Omului și o Lume Fără Tutun, la Palatul Cotroceni, desfășurat sub auspiciile Administrației Prezidențiale din România.

„Suntem bucuroși că am avut ocazia, pentru câteva ore, să fim gazdele Alteței Sale și să îi prezentăm eforturile făcute de HOSPICE în cei 27 de ani de existență, timp în care am adus alinare și speranță pentru peste 30.000 de pacienți copii și adulți, diagnosticați cu boli incurabile și limitatoare de viață. Prințesa Dina Mired a Iordaniei este o activistă neobosită în lupta împotriva cancerului și o sursă puternică de inspirație pentru toți cei care își doresc o lume în care sănătatea semenilor noștri să fie o prioritate” a declarat Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței.

În România, potrivit unui raport realizat de Ministerul Sănătății pentru banca Mondială, peste 172.000 de români cu boli incurabile au nevoie anual de îngrijire paliativă,  dar în 17 județe nu există deloc paturi de îngrijire paliativă în sistem public, privat sau non-profit. Fundația HOSPICE, organizația care a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România, are două spitale cu servicii integrate, construite integral din donații, în Brașov și București, echipe mobile în patru orașe – București, Brașov, Făgăraș și Zărnești, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație și peste 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. În 2019, HOSPICE va inaugura centrul socio-medical de la Adunații Copăceni, primul din România destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile.

 

Despre HOSPICE Casa Speranței

HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România și este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii integrate specializate si  gratuite, de acest tip.

Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov și București, echipe mobile în patru orașe – București, Brașov, Făgăraș și Zărnești, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație și peste 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. În 2019, HOSPICE va inaugura centrul socio-medical de la Adunații Copăceni, primul din România destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 27 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 30.000 de copii și adulți cu boli incurabile, cât și familiilor acestora.

HOSPICE Casa Speranței este Centru de Excelenţă şi model pentru îngrijire paliativă şi educaţie pentru Europa şi Asia (din 2001) și Centru de Excelenţă în nursing în domeniul îngrijirilor paliative în Europa Centrală şi de Est (din 2014).

Poți sprijini pacienții HOSPICE și cauza îngrijirii paliative cu o donație ( https://www.hospice.ro//doneaza/ ). Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro. Ne găsiți pe Facebook și pe Instagram , iar pe Youtube puteți afla povestea HOSPICE și istoria îngrijirii paliative în România.