Întrebări frecvente și informaţii

Serviciile HOSPICE Casa Speranței sunt adresate adulților cu diagnostice oncologice și copiilor cu boli grave, progresive (malformații congenitale, distrofii neuro-musculare, insuficiențe de organ etc). Sprijinul organizației se adresează deopotrivă familiilor pacienților luați în evidență și este adaptat fiecărei situații.

Pentru bolnavii incurabili, ingrijirea paliativa inseamna cresterea calitatii vietii.

Cu toate ca boala nu mai raspunde la tratament, starea bolnavului poate fi ameliorata prin controlul simptomelor suparatoare, alinarea durerii, consiliere psihologica (de care pot beneficia si membrii familiei), servicii de asistenta sociala (pentru obtinerea drepturilor legale si pentru familiile care se confrunta cu greutati materiale) sau consiliere spirituala din partea preotilor, in functie de optiunea si confesiunea religioasa a fiecaruia.

In plus, in ingrijirea paliativa, bolnavul este cel mai important, drept pentru care nicio decizie medicala nu se ia fara consimtamantul sau si numai dupa ce a fost informat cu privire la tot ceea ce presupune decizia respectiva. Ingrijirea paliativa poate fi acordata in paralel cu tratamentul prescris de medicul specialist.

După luarea în evidență, echipa multidisciplinară a organizației evaluează starea pacientului și depistează nevoile curente de îngrijire paliativă. În funcție de acestea, se decide orientarea pacientului către serviciile HOSPICE adecvate.

Organizația oferă îngrijire medicală pentru pacienți, sprijin social și consiliere psiho-emoțională și spirituală pentru aceștia și familiile lor. Serviciile sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.

Îngrijirea la domiciliu (asistență multidisciplinară acordată acasă) este necesară în toate etapele bolii, pentru ca pacientul și familia să primească sprijin specializat iar familia să fie consiliată în legătură cu terapiile pe care trebuie să le efectueze pentru menținerea sau îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului.

La prima vizita, medicul din echipa de ingrijire evalueaza starea bolnavului si stabileste varianta optima de ingrijire. Urmatoarele vizite ale medicului sau ale asistentei medicale se stabilesc impreuna cu familia, in functie de necesitatile de ingrijire.

Spitalizarea în unitatea HOSPICE (internare în centrele organizației) intervine când starea pacientului este dificil de gestionat acasă sau atunci când familia are nevoie de sprijin pentru a continua lupta cu boala pacientului. Perioadele de internare sunt de 5 zile la copii și de 14 zile la adulți.

Centrul de zi funcționează pentru pacienții care se pot deplasa. Dincolo de consiliere, aici se organizează activități care permit pacienților să socializeze, să se relaxeze într-un ambient plăcut sau să folosească în mod creativ arta, ca instrument de comunicare pentru depășirea problemelor emoționale și spirituale legate de boală. În cazul pacienților copii, în centrul de zi sunt organizate și activități de terapie prin joc, de educație personalizată pe nevoile individuale de dezvoltare. Centrul de zi este locul în care sărbătorim împreună cu pacienții momentele importante ale anului.

Serviciile în sistem ambulatoriu (fără internare) se acordă pacienților al căror stadiu de boală permite deplasarea.

Echipa HOSPICE colaborează cu specialiștii din spitalele partenere și oferă îngrijire pacienților internați și familiilor acestora.

HOSPICE Casa Speranței nu acordă servicii în regim de urgență. Odată cu luarea în evidență, pacienții sunt prioritizați în funcție de starea lor și de programul existent al echipei de specialiști.

Luarea în evidență se face la cererea pacientului sau a familiei, pe baza unui formular completat de medicul specialist sau de medicul de familie și a documentelor medicale semnificative. Înregistrarea pacienților noi se face doar în zilele lucrătoare, între orele 9.00 și 15.00, prin depunerea documentației la unul dintre sediile HOSPICE sau transmiterea acestora în format electronic.

Echipa HOSPICE lucrează în colaborare cu medicul specialist și medicul de familie al pacientului. Aceștia vor continua să vadă pacientul ori de câte ori este nevoie și vor prescrie unele dintre medicamentele de care are nevoie pacientul.

Internarea la HOSPICE inseamna, inainte de toate, supraveghere medicala continua. Ori de cate ori situatia o cere, medicii sau asistentele pot veni in ajutorul bolnavului. Atat unitatea cu paturi destinata adultilor cat si salonul pentru copii ofera conditii deosebite, intelegand prin aceasta o atmosfera placuta, calda si un personal atent si intelegator.

Mesele servite pacientilor sunt deosebit de gustoase, iar fiecare pacient are posibilitatea sa aleaga intre variantele de meniu puse la dispozitie, toate adaptate nevoilor dietetice ale unui bolnav incurabil. Programul de vizite pentru pacientii internati este L-V: 12:00-15:00, S-D: 12:00-19:00

Pacientul sau persoana care il reprezinta trebuie sa aduca, atunci cand solicita ingrijirea:

1. biletul de trimitere de la medicul de familie
2. o copie dupa buletinul sau cartea de identitate a pacientului
3. o copie dupa un cupon de pensie recent sau adeverinta de munca vizata la CAS a pacientului
4. copii dupa documentele medicale (biletul de iesire din spital, rezultatele de la tomograf, rezultatele examenului histopatologic etc.)

Toate serviciile HOSPICE pentru pacienți și familiile acestora sunt gratuite.

Echipa organizației este alcătuită din medici, asistenți medicali, psihologi, kinetoterapeuți, asistenți sociali, farmaciști, infirmiere și personal administrativ.

Îngrijirile paliative în Fundația HOSPICE Casa Sperantei Bucuresti se vor acorda beneficiarilor eligibili nediscriminatoriu, indiferent de vârstă, sex, etnie, rasă, religie, status social, convingeri politice, conform urmatoarelor criterii:

 • Boala oncologica progresivă la adult cu înrăutăţirea simptomelor şi/sau a valorilor analizelor şi/sau scăderea statusului funcţional şi/sau evidenţa stadiului de boala metastatica
 • Stadiul final/avansat de boala la momentul diagnosticului
 • Scăderea greutăţii cu 5% sau mai mult în ultimele 3 luni în timpul unei boli oncologice progresive cu/sau disfagie ireversibilă
 • Simptome severe, necontrolate
 • Prezenţa co-morbidităţilor severe, ducând la o speranţă de viaţă de 12 luni sau mai mică: boala cronică obstructivă pulmonară, insuficienţa cardiacă congestiva, afectiuni neurologice (AVC, SAL, SM), insuficienţă renală, insuficienţă hepatica, tumori (maligne si non-maligne)
 • Orice boala cronica progresiva limitativa de viata la pacientul pediatric
 • Stare terminală

Internarile in unitate se fac in ordinea solicitarilor si tinand cont de criteriile de prioritizare la internare, iar dupa ocuparea locurilor se fac in baza unei liste de asteptare, care contine si criterii de prioritizare:

 • Inrautatirea simptomelor si/sau valorilor analizelor si scaderea rapida a statutului functional;
 • Declin continuu, rapid al pacientului;
 • Sindrom dureros cronic cu valori SAV 8-9;
 • Factori de prognostic nefavorabili (Karnofsky <70), speranta de viata 6 luni si mai putin;
 • Lipsa cadrului de ingrijire la domiciliu