PalHub
Centrul de asistenţă multidisciplinară pentru pacienţi cu cancer
Proiect derulat de HOSPICE Casa Speranței și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
În contextul crizei cu COVID 19, HOSPICE Casa Speranței a conceput, propus și derulat cu succes un proiect inovator menit să asigure continuitatea îngrijirii unui grup extrem de vulnerabil de persoane care suferă de afecțiuni oncologice.
Obiectivele asumate și îndeplinite ale proiectului au fost următoarele:
Obiectivul 1
Dezvoltarea, testarea și rafinarea, în prima lună a proiectului, a unor noi proceduri de lucru (inclusiv a unui nou sistem de referire electronică, a unor noi algoritmi de ingrijire și triaj în contextul telemedicinei și al ingrijirii directe pentru pacienți cu cancer și suferință fizică, socială și emoțională
Obiectivul 2
Consilierea medicală, pe durata proiectului, a 120 pacienți cu cancer, prin telemedicină, in conformitate cu algoritmul de ingrijire dezvoltat și testat, precum și cu restricțiile și prevederile legale.
Obiectivul 3
Asigurarea consilierii pe probleme de sănătate mintală pentru 240 persoane care trec prin experiente emoționale de pierdere și anxietate în actualul context de epidemie
Obiectivul 4
Pregătirea unui document de poziție, pentru autoritătile medicale, privitor la fezabilitatea soluțiilor de telemedicină pentru pacienții cu cancer, a beneficiilor și limitărilor acestora, precum și a lecțiilor învățate de-a lungul proiectului.
S-au explorat, dezvoltat, pilotat și ajustat soluții combinate de telemedicină și îngrijire directă, prin care s-a asigurat managementul simptomelor asociate cu boala oncologică, dar și managementul problemelor de natură psiho-emoțională ale pacienților și familiilor acestora.
Timp de 7 luni, 1173 pacienți și familiile acestora au avut asigurate intervenții medicale, de nursing, de consiliere psiho-emoțională și socială de la distanță și față în față, prin intermediul unei echipe multidisciplinare formate din medic, asistenți medicali, asistent social și psiholog. Beneficiarii proiectului au provenit din Brașov și alte 14 județe.
Pe lângă serviciile directe acordate pacienților și familiilor, echipa HOSPICE a documentat și a evaluat acest nou tip de intervenție combinată (la distanță și directă), iar rezultatele au constituit baza unui document de poziție privitor la avantajele și limitările acestui tip de intervenție. Acest document a fost prezentat autorităților publice, precum și furnizorilor si profesioniștilor din domeniul medico-social.
Serviciile inițiate în proiect s-au dovedit nu doar necesare, ci și sustenabile, fiind integrate în portofoliul de servicii curente ale Fundației HOSPICE Casa Speranței. În timpul duratei de implementare a proiectului, serviciile de intervenții combinate (la distanță și directe) au fost extinse și în București.
Prin această extindere, am reușit, în anul 2020, să ajungem la pacienți din alte 34 județe, prin intervenții la distanță, combinate cu servicii directe individualizate, în medii de îngrijire diferite (îngrijire la domiciliu, internare, centre de zi). După încheierea proiectului, s-a menținut o acoperire importantă a altor județe decât cele tradiționale ale Fundației (Brașov și București), în primele 2 luni ale anului 2021 având beneficiari din alte 20 județe.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine”