La inceputul anilor ’90, conceptul de ingrijire paliativa era complet necunoscut in Romania. Mai mult, spitalele de stat, singurele unitati medicale catre care romanii se puteau indrepta in momentul in care aveau o problema de sanatate, ofereau conditii precare pacientilor. Situatia era aceeasi in cazul sectiilor de oncologie, adica locul in care erau internati cei care erau diagnosticati cu o boala incurabila. Realitatea dura din acele timpuri l-a determinat pe Graham Perolls, un britanic care vizitase de mai multe ori Romania, sa ia initiativa de a crea o fundatie care avea sa schimbe viziunea asupra grijei acordate pacientilor cu boli incurabile.

HOSPICE Casa Sperantei si-a inceput activitatea in 1992, cu o mica echipa, la Brasov. Ajutorul organizatiei se indrepta atunci catre cei aflati la finalul vietii, dupa o lunga suferinta si lupta cu un diagnostic necrutator. In timp, ingrijirea paliativa a inceput sa se adreseze tuturor persoanelor cu boli incurabile sau diagnostice grave, cu prognostic limitat de viata. Echipa HOSPICE Casa Sperantei s-a marit, iar organizatia a inaugurat, tot la Brasov, in 2002, primul centru cu servicii integrate de acest tip din tara. Peste 12 ani, HOSPICE avea sa infiinteze un centru similar, mult mai incapator, la Bucuresti.

Cei 25 de ani de activitate, pe care HOSPICE Casa Sperantei ii aniverseaza in 2017, au atins existentele a peste 20.000 de oameni si au marcat vietile tuturor celor dragi acestora. Fundatia a devenit sprijin pentru cei aflati prinsi intr-o cursa nedrepta cu o boala incurabila. Specialistii organizatiei au fost si raman aproape de cei care au nevoie de ingrijire paliativa, prin servicii gratuite, oferite in casele pacientilor, la sediile fundatiei sau in spitalele partenere. Tratamentul, sesiunile de kinetoterapie, activitatile in centrele de zi, internarea in propriile unitati medicale, grupurile suport, indrumarea si consilierea psiho-emotionala sunt menite sa readuca bucuria si speranta in vietile celor greu incercati.

Dupa un sfert de veac de existenta, Fundatia HOSPICE Casa Sperantei este recunoscuta ca reper in paliatie si ca model de conduita profesionala. Respectul pentru oameni, grija pentru suflet, empatia și compasiunea sunt valorile care ne calauzesc, pentru ca fiecare clipa de viata merita sa fie traita frumos, langa cei dragi.